Sprawdzona Dieta
Wstęp Wyszukiwarka diet Tabele dietetyczne


Dieta 1000 kalorii Dieta Atkinsa Dieta Bananowa Dieta Grejpfrutowa Dieta Jabłkowa Dieta Jogurtowa Dieta Kapuściana Dieta Kopenhaska Dieta Lekkostrawna Dieta Mayo - Jajeczna Dieta Mleczna Dieta Montignaca Dieta Orientalna Dieta Owocowa Dieta Owsiana Dieta Ryżowa Dieta South Beach Dieta Śródziemnomorska Dieta Strukturalna Dieta Warzywna Dieta Wątrobowa Dieta Wegetariańska Dieta Ziemniaczana

Dieta Wątrobowa

Zalecany czas: ?? dni | Stracona waga: ?? kg | Rygorystyczność: Średnia | Jadłopis na stronie: Tak

 Kuracja wątrobowa należy do jednej z najbardziej łatwo strawnych diet. Skierowana jest głownie do osób cierpiących na problemy zdrowotne związane z wątrobą, trzustką, jelitem grubym i pęcherzykiem żółciowym. Między innymi stosują ją ludzie u których zdiagnozowano przewlekłe zapalenie wątroby, marskość oraz toksyczne uszkodzenie wątroby a także przy zapaleniu jelita grubego. Lecz dietę może z powodzeniem stosować praktycznie każda osoba która chce się zacząć zdrowo odżywiać a przy tym stracić zbędne kilogramy.

Dzięki diecie wątrobowej oczyścimy naszą wątrobę z toksyn i odciążymy ją eliminując z naszego menu tłuste i niezdrowe posiłki a także używki. Ponadto kuracja pomoże nam zrzucić trochę kilogramów i wyszczuplić naszą sylwetkę. Dodatkowo poprawi naszą kondycję fizyczne i sprawi że poczujemy się zdrowsi i silniejsi. Dieta wątrobowa oprócz plusów zdrowotnych skutecznie zmniejsza nasze łaknienie i edukuje nas z zakresu zdrowego odżywiania. Dobrą wiadomością jest to iż program wątrobowy nie zmusza nas to wielkich poświęceń i nie wymaga od nas większej wiedzy z zakresu przygotowywania posiłków.

 

 

Założenia diety

Decydując się na kurację wątrobową będziemy spożywać dziennie od 5 do 6 małych posiłków. Musimy stosować się do kilku prostych ale jakże ważnych zasad. Podstawowym celem planu jest regeneracja wątroby oraz kilku innych narządów które do tej pory były narażone na złe skutki naszego odżywiania. Posiłki spożywamy w równych odstępach czasu. Rezygnujemy z potraw pieczonych i smażonych a także z wszelkiego rodzaju używek. Ogólnie dieta wątrobowa zezwala na normalne pokarmy z wyjątkiem posiłków tłustych i niezdrowych. Ich miejsce muszą zastąpić zdrowe i nisko tłuszczowe produkty ( posiłki ). Będąc na diecie będziemy musieli komponować nasze dania tak by dostarczały nam odpowiednie ilości białek, węglowodanów oraz tłuszczy. W tabelce podane są najwłaściwsze proporcję dziennej dawki żywieniowej.

 

Dzienne zapotrzebowanie

Białko: Dzienna dawka białka wynosi od 65 do 90 g

Tłuszcz: Dzienna dawka tłuszczu to: od 40 do 50 g

Węglowodany: Dzienna dawka węglowodanów wynosi 345 g

 

Powyższe składniki są podane orientacyjnie i każda wartość zależy od typu budowy ciała danej osoby. W diecie wątrobowej powinno się przyjmować około 1.2-1.5g białka na kilogram masy ciała, oraz 0.5-1g tłuszczy. Należy także pamiętać by dostarczać do organizmu dużej ilość witaminy E oraz C.

W trakcie diety wątrobowej będziemy spożywać produkty z praktycznie każdego szczebla piramidy żywieniowej. Musimy jednak pamiętać by wybierać te najbardziej odpowiednie i bogate w składniki mineralne i witaminy.

 

PRODUKTY W DIECE WĄTROBOWEJ

Pieczywo: pieczywo jasne, chleb pszenny, chleb mieszany, graham, grzanki, kajzerki, piernik, keks, suchary, biszkopt, ciasto drożdżowe, chrupki kukurydziane, produkty z mąki pytlowej i pszennej.

Mięso i wędliny: cielęcina, wołowina, kury, konina, gołębie, króliki, ozorki, serca, płuca, móżdżki, wątroba, flaki cielęce, chude szynki, polędwice, cielęcinę ( szynka ), parówki, pieczenie, peklowane mięso z puszek, drób w galarecie, drobiowe wędliny.

Warzywa: kapusta kiszona, szparagi, marchewka, kalarepa, kalafior, rzodkiew, szpinak, seler, buraki, pieczarki, pomidory, ogórki, cukinię, brokuły, koper włoski, zielona sałata.

Tłuszcze do smarowania, oleje: masło, margaryna miękka, olej roślinny, słonecznikowy, olej z kiełków pszenicy, olej kukurydziany, olej sojowy, oliwa.
Produkty mleczne: mleko odtłuszczone, mleko nisko tłuszczowe, mleko kwaśne i jego pochodne , maślanka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg, ser 3%, mleko skondensowane o zawartości maksymalnie 7 % tłuszczu, kefir.

Ziemniaki: ziemniaki w postaci puree, w mundurkach, kluski ziemniaczane.

Owoce: gruszki, pomarańcze, mandarynki, jabłka truskawki, jeżyny, grejpfruty, maliny jeżyny, melony, kiwi, morele, brzoskwinie.

Napoje, płyny: soki owocowe, soki warzywne, herbata, kawa zbożowa z mlekiem, nisko tłuszczowe mleko.
Produkty zbożowe i skrobiowe: mąka, płatki pszenne i owsiane, grysik, makaron, ryż, płatki kukurydziane, kiełki soi, soczewica.

Ryby: dorsze, sole, flądry, okonie, szczupaki, kraby, pstrągi, liny, raki, tuńczyk, morszczuk, sandacze, płastugi, mintaje.

Zupy, sosy: chudy rosół na mięsie, zupy warzywne, zupy owocowe przecierane, krupnik, sosy o niskiej zawartości tłuszczu.

Słodycze: cukier, fruktoza, cukier gronowy, miód pszczeli, słodzik w płynie, słodzik w proszku, marmolada galaretka.
 
Ponadto w diecie wolno nam spożywać białko jajek i w niewielkich ilościach żółtko. Zabronione jest spożywanie alkoholu.

Metody przyrządzania posiłków w diecie wątrobowej

Zalecane:
Niezalecane

  • gotowanie w wodzie

  • gotowanie na parze

  • pieczenie w folii, rękawie lub naczyniu żaroodpornym

  • potrawy w galarecie

  • potrawy z dodatkiem chudych przetworów mlecznych

  • drobno siekane lub przetarte warzywa na surowo

  • duszenie bez uprzedniego obsmażania

 

  • duszenie w ciężkich sosach

  • zupy i wywary na kościach i tłustym mięsie

  • pieczenie z dodatkiem tłuszczu

  • potrawy z dodatkiem żółtek jaj, śmietany i majonezu

  • potrawy z dodatkiem pełnotłustych przetworów mlecznych

  • smażone potrawy mączne (np. naleśniki, racuchy)

  • ciężkie warzywa na surowo

  • Smażenie (szczególnie w panierkach)

  • odsmażanie

  • okrasa do ziemniaków i potraw mącznych

 




Przykładowy jadłospis



Dzień 1:

  • Śniadanie: pieczywo pszenne z masłem i chudym, manna na mleku.

  • II śniadanie: jogurt nisko tłuszczowy, sucharki, napój owocowy.

  • Obiad: zupa pomidorowa bez śmietany z makaronem, polędwica duszona z marchewką, kasza jęczmienna, kompot truskawkowy.

  • Podwieczorek: suszone morele, biszkopty, sok pomarańczowy. 

  • Kolacja: sałatka z drobno pokrojonych warzyw z koperkiem i odrobiną oleju słonecznikowego, chleb pszenny, galaretka owocowa, herbata ziołowa.

 

Dzień 2:

  • Śniadanie: luźna jajecznica z białek kurzych ze szczypiorkiem, pieczywo razowe z niewielką ilością masła, herbata owocowa. 

  • II śniadanie: a razowa, chudy ser, pomarańcza.

  • Obiad: zupa kalafiorowa, chuda pieczeń, surówka z selerów i jabłek, ryż, obrany ogórek, galaretka owocowa, kompot owocowy. 

  • Podwieczorek: galaretka owocowa, jabłko pieczone, krakersy.

  • Kolacja: bułka pszenna, chuda wędlina i ser, pomidor, utarta marchewka z sokiem z cytryny i cynamonem, sok grejpfrutowy.

 

Dzień 3:

  • Śniadanie: omlet z ubitej piany z koperkiem, chleb razowy z masłem, mleko nisko tłuszczowe.

  • II śniadanie: nektarynka i jabłko (obrane), truskawki.

  • Obiad: krupnik z ryżem, chuda cielęcina duszona z marchewką i buraczkami, ryż, sok owocowy.

  • Podwieczorek: krakersy, biszkopty, mleko nisko tłuszczowe.

  • Kolacja: chudy kurczak w galarecie, pieczywo chrupkie, chudy ser, pomidor, kawa zbożowa z chudym mlekiem.

Aby dieta była skuteczna, bardzo ważne jest układanie jadłospisu zgodnie ze wskazaniami. Istotne jest również wyeliminowanie z menu kilku wyjątkowo niezdrowych elementów, jak używki, zwłaszcza alkohol, czy tłuste przekąski.

Zalety diety

 

Kuracja wątrobowa ma wyjątkowo dużo plusów. Pierwszym z nich jest niewątpliwie pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dieta wątrobowa skutecznie oczyszcza naszą wątrobę z efektów dotychczasowego złego odżywiania a także z toksyn. Poza tym stosując i trzymając się zaleceń diety można liczyć na spadek naszej wagi czego rezultatem będzie szczuplejsza sylwetka. Kuracja poprawia także nasz wygląd.

Program skierowany jest głównie do osób które cierpią na problemy z wątrobą, trzustką czy jelitami ale doskonale sprawdzi się dla ludzi którzy do tej pory nie dbali o jakość spożywanych pokarmów i prowadzili szybki i niezdrowy styl życia. Efektem długotrwałego złego odżywiania mogą być problemy z wątrobą. Lista objawów zaniedbanej wątroby jest długa: ból głowy, bezsenność, bóle stawów, alergia, astma a także biegunka zaparcia, czy częste wymioty są rezultatem zaniedbania tego organu. Dzięki diecie wątrobowej sprawimy że nasz wątroba odpocznie i się zregeneruję co znacznie uniemożliwi i zminimalizuje ryzyko pojawienia się jakiejkolwiek dolegliwości. Ważnym plusem kuracji jest to iż nasze potrawy możemy komponować z dużej ilości produktów. W przeciwieństwie do innych planów dietetycznych, w diecie wątrobowej możemy spożywać różnorodne potrawy. Nie ma ściśle ustalonego menu i założeń których musimy się w kuchni trzymać. Omijamy produkty wysoko kaloryczne i niezdrowe. Przy odrobinie fantazji możemy sprawić że nasz jadłospis będzie bardzo urozmaicony i prędko się nam nie znudzi. Dieta nie jest monotonna!

 

Wady Diety

 

W przeciwieństwie do innych planów żywieniowych dieta wątrobowa praktycznie nie posiada żadnych poważniejszych wad. Jedynym minusem kuracji są skutki uboczne które związane są z gwałtowną zmianą dotychczasowego odżywiania. Organizm który do tej pory przyzwyczaił się do częstych i niezdrowych posiłków wywoływać może u nas chwilowe bóle głowy, zawroty, nudności, brak apetytu, biegunkę, ogólne osłabienie i zmęczenie. Takie symptomy są skutkiem zmiany jadłospisu. Na szczęście trwają krótko i jeśli w ogóle występują to tylko początkowo w pierwszych dniach. Każdy organizm reaguje inaczej. Pierwsze dni diety mogą okazać się trudne dla osób które do tej pory nie mogły oprzeć się produktom takim jak frytki czipsy, słodycze czy napoje gazowane. Lecz jedząc zdrowo i stosując się do zaleceń kuracji szybko zapomnimy o starych nawykach a dotychczasowy batonik zastąpimy z chęcią pyszną pomarańczą.

 

 

Dla kogo?

 

Dieta wątrobowa przede wszystkim zalecana jest osobom które borykają się z problemami wątroby oraz trzustki i jelit, lecz praktycznie korzystać z niej mogą wszyscy którzy chcą się zdrowo odżywiać a przy tym dbać o swój organizm i zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Kuracja wątrobowa jest polecana także matkom w ciąży oraz karmiącym które muszą spożywać duże ilości potrzebnych składników odżywczych a także nie przetworzonych owoców i warzyw oraz duże ilości płynów jak soki owocowe i woda. Wszystkie te rzeczy znajdują się w diecie wątrobowej dlatego idealnie nadaje się ona dla matek w okresie ciąży czy karmienia piersią.

 


Nadal zastanawiasz się czy ta dieta jest dla Ciebie?
Skorzystaj z naszej Wyszukiwarki diet.
Kalkulator BMI Kalkulator WHR Kalkulator PPM Kalkulator CPM Kalkulator spalania kalorii
Strona używa cookies
Kontakt Regulamin Serwisu

Wszelkie prawa zastrzeżone.
Materiał ten jest ograniczony prawami autorskimi oraz innymi prawami i nie może być kopiowany, publikowany i rozprowadzany w żadnej formie.